Hoe kan je vettig haar onder controle krijgen?

Hoe kan je vettig haar onder controle krijgen?

Ramtin
Rough-and-Done-hoe-kan-je-vettig-haar-onder-controle-krijgen-01

Vettig haar, iedereen heeft er in zijn leven wel eens mee te maken gehad. Toch hebben sommige mannen hier meer last van dan anderen. Het is jammer genoeg zo dat bepaalde mensen meer aanleg hebben om vet haar te krijgen dan anderen.

Ben jij zo’n persoon? Dan is dit artikel speciaal voor jou. Er zijn namelijk een aantal zaken waar je rekening mee kan houden om jouw vettig haar onder controle te krijgen.

Meer weten over persoonlijke verzorging en stijl? Wil jij het maximale uit jouw look halen? Bekijk dan onze speciale mannen producten of lees onze andere tips.

Vettig haar oorzaak

Om te begrijpen wat de oorzaak van vet haar is, moeten we eerst begrijpen wat vet haar precies is. Gelukkig is dit redelijk simpel: Jouw hoofdhuid produceert kleine beetjes talg. Een vettige substantie die de hoofdhuid beschermt tegen bacteriën, schimmels en andere schadelijke invloeden. Daarnaast houdt het jouw hoofdhuid gezond en soepel, zodat het niet uitdroogt.

Vet haar is zeker niet ongezond.
Alhoewel sommige mensen veel talg produceren is dit niet iets om bang voor te zijn. Vet haar kan geen kwaad. Het enige probleem is dat het er niet heel mooi uitziet. Het laatste wat je wilt is alle talg op je hoofd weghalen. Probeer daarom altijd in te zetten op een goede balans van een mooi kapsel en een gezonde hoeveelheid talg in je haar en op je hoofdhuid.

Oorzaak 1: Shampoo

Shampoo maakt het haar niet alleen schoon, het is ook een ontvetter. De snelste manier om vet haar af te komen is door het te wassen met shampoo.

Maar wist je dat te veel shampoo of te vaak douchen met shampoo vele malen erger is dan te weinig shampoo gebruiken? Zodra je shampoo gebruikt zal de hoofdhuid een gebrek aan talg hebben. Immers, je hebt net een groot deel ervan weg gewassen. Jouw hoofdhuid zal vervolgens overuren draaien om weer nieuwe talg aan te maken. Je conditioneert jouw hoofd dus om juist meer vet aan te maken.

De beste balans voor shampoo gebruik is 1x wassen per 2-3 dagen.

Oorzaak 2: Hormonen

Is het je wel eens opgevallen dat jongens in de pubertijd vaak vettig haar hebben? Dit komt niet omdat ze perse weinig douchen, maar omdat hun hormonen vol in de ontwikkeling zitten. Wanneer de hormonale spiegel niet in balans is kan de hoofdhuid veel meer talg gaan produceren. Nu kan jij als tiener hier niet meer aan doen dan je haar iedere 2 dagen blijven wassen, en extra aandacht te besteden aan je persoonlijke verzorging.

Echter hebben niet alleen tieners hier last van. Sommige medicatie kan er namelijk voor zorgen dat er veranderingen ontstaan in je hormonale huishouding. Gebruik jij medicijnen en heb jij sindsdien veel last van vettig haar? Neem dan contact op met je huisarts om hierover te praten. Vaak zijn er alternatieven of oplossingen die een huisarts voor kan schrijven.

Oorzaak 3: Te veel aan je haar zitten

Misschien wel de simpelste oorzaak, maar ook zeker één van de meest voorkomende redenen dat mannen vettig haar hebben: te veel aan je haar zitten. Vet haar bij mannen ontstaat niet alleen door talg, maar ook door de vettigheid die op je handen zit.

Wanneer je jouw hand door je haar haalt zal niet alleen de vettigheid van dingen je je vast hebt gepakt er doorheen gestreken worden, maar ook de natuurlijke oliën op je handen zullen erin gewreven worden.

Oorzaak 4: Slechte haarproducten

Dit is zonder twijfel de meest schadelijke oorzaak voor vettig haar, en één die op langere termijn de meeste problemen oplevert. Haarproducten kunnen veel voor je look (en de gezondheid van je haar) doen. Let wel op welke producten je specifiek gebruikt. Goedkope gels, conditioners, haarwax en andere producten kunnen de hoofdhuid en talgklieren beschadigen. Daarom bieden wij bij Rough and Done alleen haarproducten aan waarvan wij zeker zijn dat jij ze veilig kan gebruiken.

Oorzaak 5: Genetische aanleg

Bijna alle oorzaken van vettig haar zijn iets aan te doen, behalve genetische aanleg. Sommige mensen hebben genen geërfd waardoor je meer talg op je hoofd produceert dan de gemiddelde mens. Hier valt weinig aan te doen. Echter, volg je de volgende tips dan kan je het effect wel heel erg inperken.

Kan je vet haar verbergen?

Kort gezegd: Nee. Er zijn zeker een aantal trucs om het effect van vet haar te verminderen, maar het compleet verbergen is geen goede oplossing. Natuurlijk, je kan een muts of pet opdoen. Maar het gevolg hiervan is dat het vettige haar alleen maar erger zal worden omdat het constant platgedrukt wordt.

Drie tips om vet haar te voorkomen


Tip 1: Koop een nieuw kussen en vervang regelmatig je kussensloop

Heb je vet haar, dan trekt dit ook in je slaapkussen en kussensloop. Merk je dat je ‘s ochtends wakker wordt met vettig haar, zelfs als je de avond hiervoor gedouched hebt? Dan wordt het tijd om je kussensloop vaker te wassen en mogelijk zelfs een nieuw slaapkussen te kopen. Afhankelijk van de vetheid van je haar kan je je kussensloop 1 tot 2 keer per week vervangen en wassen.

Tip 2: Vraag je kapper om een nieuw kapsel

Ga je veel met je handen door het haar? Dan kan het zijn dat je een verkeerd kapsel hebt. Vooral kapsels met een lange kuif of pony zijn hier gevoelig voor. Een goede kapper kan niet alleen advies hierover geven maar ook een kapsel aanraden dat bij jouw type haar en model past. Wees niet bang om eens een duurdere kapper op te zoeken. Zodra je een goed kapsel hebt leg dit dan vast met een aantal foto’s. Dit kan je vervolgens aan je standaard kapper laten zien bij de volgende knipbeurten.

Tip 3: Gebruik professionele haarproducten

Smeer jij goedkope haarproducten door je volle bos? Dan zal je ook een goedkoop resultaat krijgen. Probeer daarom altijd professionele haarproducten te gebruiken zoals die van Rough and Done. Zoals we net al uit hebben gelegd: kwaliteit is vele malen belangrijker dan kwantiteit. Smeer geen handenvol aan haarproducten per keer in je kapsel. Experimenteer met dosis en zie wat daadwerkelijk werkt voor jou.