Hoe laat je een mooie en volle baard groeien?

Hoe laat je een mooie en volle baard groeien?

Ramtin
Rough-and-Done-hoe-laat-je-een-mooie-en-volle-baard-groeien
Het is de droom van heel veel mannen: een mooie volle baard. Toch is het een hele uitdaging om een baard te laten groeien. Want hoe doe je dit op een gezonde manier? Wat doe je met kale plekken? En wat moet je toch doen tegen die ontzettende baard jeuk?

Wij bij Rough and Done weten echt alles over baardverzorging en een baard laten groeien. Daarom vind je op onze website niet alleen professionele baardverzorgingsproducten voor een mooie volle baard, maar ook advies en informatie waar je daadwerkelijk wat aan hebt. In dit artikel gaan wij dieper in hoe je een baard kan laten groeien.

Plan je baard

In tegenstelling tot wat veel beginnende baard liefhebbers denken is een baard groeien niet iets dat zonder enige voorbereiding kan. Je moet namelijk rekening houden met een aantal zaken:
– Hoeveel baardhaar kan je op dit moment groeien?
– Vind je het erg als mensen je halve baard zien wanneer dit nog niet mooi vol is?
– Welke vorm moet je baard hebben voor een mooi gezicht?
– Hoe ga je je baard verzorgen?

De mate waarin je een baard kan groeien hangt van drie factoren af:
1. Je genen
2. Je leeftijd
3. Je gezondheid

Sommige families hebben de genen om mooie volle baarden te groeien, terwijl andere families dit helemaal niet hebben. Veel pubers zitten in een hormonale overgang van kind naar man. Dit betekent dat baardgroei rond deze tijd begint. Zit je nog in de pubertijd dan kan het zijn dat je nog geen volle baard kan groeien, ondanks dat je hier de genen wel voor hebt. In dit geval raden we je aan om nog een aantal jaar te wachten maar wel alvast te beginnen met gezond te leven en huidverzorging serieus te nemen.

Dat brengt ons bij punt 3: gezondheid. Een gezond lichaam dat de juiste bouwstoffen en vitaminen binnen krijgt zal vele malen makkelijker een baard kunnen groeien dan een lichaam dat ongezond bezig is. Eet genoeg groenten en fruit en neem niet te veel alcohol. Dit zal de baardgroei aanzienlijk verbeteren.

Wanneer groei je een baard?

Heb je al eens eerder geprobeerd een baard te groeien? Dan heb je waarschijnlijk al een idee waar wel en waar niet direct haar zal groeien. Vooral in het begin zal je op sommige plekken al snel plekken met haar beginnen te groeien, terwijl andere plekken heel lang glad blijven.

Deze tussenfase vinden heel veel mannen niet mooi. Daarom plannen veel mannen ook om hun baard te laten groeien tijdens de vakantie, wanneer vrienden en collega’s het niet hoeven te zien. Begin ongeveer 1 tot 4 weken voordat je daadwerkelijk vrij hebt, afhankelijk van hoe snel jouw baardhaar groeit.

Welke vorm moet je baard krijgen?

De vorm van een baard heeft heel veel invloed op je uiteindelijke look. Heb je een lang gezicht, dan zal een lange baard dit alleen maar meer accentueren. Voor lange gezichten raden wij volle maar goed getrimde baarden aan. Heb je een rond gezicht, dan kan een lange baard je juist heel goed staan!

Dit zijn dingen om rekening mee te houden wanneer je je baard groeit. Omdat je tussentijds natuurlijk af en toe wel je baard wilt trimmen en bijwerken.

Uiterst belangrijk: Baardverzorging

Misschien wel het allerbelangrijkste aspect, en iets waar heel veel mannen niet stil bij staan: Baardverzorging. Want je wil natuurlijk een baard sneller groeien, maar zodra je een baard hebt moet je hier wel voor zorgen.

Net als je hoofdhaar moet ook je baard beschermd worden met olie. Nu maakt je huid van zichzelf al talg aan, een natuurlijke olie die je huid en haar beschermd. Een volle baard heeft echter vaak moeite om deze olie goed op te nemen, vooral omdat het gezicht vaak te weinig talg produceert om de hele baard te verzorgen. Gebruik daarom een speciale baardborstel om dit voorzichtig iedere avond over je baard te verdelen. Deze borstels zijn specifiek voor baardhaar ontworpen en verdelen de oliën op een gelijkmatige manier zonder de baard te beschadigen.

Daarnaast raden we je ook aan om verzorgingsproducten te gebruiken. Deze beschermen het baardhaar en houden de hem gezond. Bij Rough and Done bieden wij verschillende professionele verzorgingsproducten die speciaal bedoeld zijn voor baarden.

Help, mijn baard groeit niet overal

Dit is heel normaal. Sommige plekken hebben nu eenmaal minder haargroei dan andere. Probeer gezond te eten en genoeg vitamine B binnen te krijgen. Andere baard laten groeien tips zijn:

1. Probeer grote kale plekken niet te verbergen

Kleine kale plekjes zijn meestal niet meer terug te vinden wanneer je jouw baard hebt uitgegroeid, maar dit geldt niet voor grote kale plekken. Zo kunnen veel mannen geen baardhaar groeien aan de bovenzijdes van de wangen. Heb je hier ook last van, dan is het slim om een ander type baard laten groeien.

2. Vraag professioneel advies

De verzorgingsproducten van Rough and Done zijn alles wat je nodig hebt om een gezonde baard te laten groeien en verzorgen, maar een goede vorm is heel persoonlijk. Gelukkig zijn door het hele land tegenwoordig gespecialiseerde barbershops te vinden die jou met de styling van je baard kunnen helpen en adviseren. Dit is niet alleen handig wanneer je baard al volgroeid is, maar ook tijdens het uitgroeien van je baard.

3. Gebruik verzorgingsproducten tegen de jeuk

Een jeukende baard kan op verschillende manieren ontstaan. Onder de baard zit vaak een droge huid die schilfers afgeeft. Dit zorgt voor een ontzettend jeukend gevoel. Daarnaast raakt de gezichtshuid ook geïrriteerd tijdens het groeien van een baard. Immers, er groeien constant haren uit haarzakjes die normaliter klein en kort gehouden worden. De beste oplossing is om je baard dagelijks schoon te maken met een borstel, baardolie en andere verzorgingsproducten. Hierdoor ontspan je de haarzakjes en poriën en zal de jeuk bijna altijd direct verdwijnen.