In drie stappen naar de perfecte baard

In drie stappen naar de perfecte baard

Ramtin
Rough-and-Done-in-drie-stappen-naar-de-perfecte-baard-01
Je hebt baarden en je hebt echte baarden. De perfecte baard staat voor pure, onversneden mannelijkheid. Een baard is stoer en staat voor levenslust. Maar daar moet je wel wat voor doen. Denk niet dat die perfecte baard vanzelf komt wanneer je stopt met je dagelijkse scheerbeurt. Ja, die gezichtsbeharing komt vanzelf. Je baardharen groeien immers uit zichzelf zo’n anderhalve centimeter per maand. Maar als je de boel niet bijhoudt zal het resultaat nogal wild en onverzorgd ogen, alsof je een verwilderde kluizenaar bent.

Gelukkig is de reis van gladgeschoren kin naar stoere houthakkersbaard geen ingewikkelde. Sterker nog, om de perfecte baard te kweken zijn slechts drie stappen nodig.

Stap 1: Stimuleer je baardgroei

Je baardgroei gaat vanzelf. Zoals gezegd groeien je baardharen elke maand met ongeveer 1,5 cm. Tenminste, als de omstandigheden goed zijn. Net zoals een plant alleen groeit wanneer je hem voldoende grond, licht en water geeft heeft je baard bepaalde behoeftes.

Deze tips zijn trouwens ook een goed idee als je geen baard wilt laten groeien, want ze draaien allemaal om een gezonde manier van leven.

Goede voeding stimuleert baardgroei

Hippocrates, de grondlegger van de Westerse geneeskunde, was de eerste die het belang van gezonde voeding erkende: “Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”.

Zonder gezonde voeding wordt het lastig de perfecte baard te laten groeien. Voor je baardgroei zijn vooral vitamine B6, vitamine C en vitamine E belangrijk. Ook eiwitten (kip, kwark en bonen) en gezonde vetten (zalm, noten en avocado’s) doen wonderen.

Dus laat de McDonalds links liggen en kies wat vaker voor een smoothie, vervang die choco-bar door een stuk fruit of een lekkere zalmsalade.

Trouwens, gezonde voeding is niet alleen goed voor je baard, je zit sowieso een stuk lekkerder in je vel.

Slaap genoeg

Je kunt niet zonder slaap. Als je slaapt worden afvalstoffen opgeruimd en werkt je lichaam aan groei, dus ook je baardgroei. Zorg daarom dat je elke nacht die acht uurtjes slaap haalt.

Zorg voor regelmaat. Als je elke dag op dezelfde tijd opstaat en naar bed gaat weet je innerlijke klok dat het tijd is om te gaan slapen. Je slaapt regelmatiger, vaster én dieper. Je lichaam kan werken aan je baardgroei.

Vermijd stress

Dat stress slecht is weet iedereen. Bij hoge stress maakt je lichaam het hormoon cortisol aan. Hier zit je écht niet op te wachten, want cortisol kan haarverlies veroorzaken! Dat helpt niet echt om een volle baard te krijgen.

Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden. Leer zo nodig mediteren, drink thee in plaats van koffie, of ga op yoga (misschien dat je daar een paar leuke vrouwen tegenkomt. Dit kan je testosteron versterken, waardoor je baard juist harder gaat groeien).

Stap 2: Verzorg je baard

Ok, heb je alle randvoorwaarden op orde? Genoeg slaap, gezonde voeding, minder stress? Goed bezig.

Door je baard te hydrateren voorkom je dat de haren uitdrogen en afbreken. Met de juiste verzorgingsproducten groeit je baard beter en oogt hij verzorgder.

Ook voor jezelf is het belangrijk je baard goed te verzorgen. Een baard die onvoldoende gehydrateerd is gaat namelijk enorm jeuken. Je zou je haast afvragen of die baard wel zo’n goed idee is. Dus: verzorg je baard, daar wordt iedereen een stuk blijer van.

Om je baard te hydrateren gebruik je haardolie. Omdat (goede) baardolie ook de haarzakjes stimuleert is het slim om het ook (juist!) te gebruiken als je baard nog niet zo vol is als je zou willen.

Stap 3: Trimmen

Er is nog nooit een baard langer geworden door hem te scheren of te trimmen. Toch is het slim om je baard regelmatig te trimmen. Je baardharen worden er dan wel niet langer van, maar het maakt je baard wél voller.

Begin hier niet té snel mee. Geef je baard de kans zich te ontwikkelen. Vooral in het begin zal je baard er wat onregelmatig uitzien. Daar moet je even mee leven (of je moet een nepbaard opplakken).

Perfectie kost tijd. Maar met deze drie stappen ben je goed op weg richting de perfecte baard.