Mijn beginnende baard jeukt, wat nu?

Mijn beginnende baard jeukt, wat nu?

Ramtin
Mijn-beginnende-baard-jeukt,-wat-nu?

Je zat er al een tijdje over te denken en hebt laatst besloten om een baard te groeien. Nu ben je een paar dagen (of weken) verder en jouw beginnende baard jeukt. Super vervelend, maar het hoort er bij. Ongeacht je leeftijd, iedere beginnende baard krijgt te maken met baardjeuk.

Niet alleen hebben wij bij Rough and Done dit persoonlijk meegemaakt, wij krijgen wekelijks vragen zoals: “Wanneer stopt mijn baard met jeuken?”

Om te voorkomen dat mannen in de toekomst nog tegen dit probleem aanlopen hebben wij de complete gids gemaakt met alle informatie over de oorzaak, maar ook wat de anti baardjeuk oplossing is die direct werkt. Bekijk ook onze andere blogs voor meer informatie over baardverzorging en andere baard tips!

Zo ontstaat een jeukende baard

Er zijn meerdere redenen waarom een baard kan jeuken. Om jouw baardjeuk probleem aan te pakken moet je eerst weten wat de verschillende oorzaken zijn:

  1. Verreweg de meest voorkomende reden is de haargroei zelf. Vooral in het begin zullen nieuwe haartjes door de huid heen komen, waardoor de huid geïrriteerd raakt. Hoe meer haar er groeit, hoe erger het zal gaan jeuken. Dit kan zowel ‘s ochtends, ‘s middags als ‘s avonds jeuken en kans zelfs tot slaapverlies leiden!
  1. Maar dit is niet de enige reden waardoor baardjeuk ontstaat. Slechte hygiëne mond snel uit tot baardjeuk en een vettige, ongezonde huid. Hierdoor raken poriën verstopt en krijgt jouw baard al snel een onverzorgde uitstraling. Toch wil je niet constant jouw baard wassen met zeep of shampoo. Hiermee breek je namelijk ook de natuurlijke huidvetten af die uitermate belangrijk zijn om jouw baard, en vooral de huid eronder. Te beschermen tegen dagelijkse beschadigingen.
  1. Het gebruik van slechte huidproducten. Goede baardverzorging is essentieel voor een gezonde en bovenal jeukvrije baard. Toch kunnen sommige goedkope baardverzorgingsmiddelen een irriterend effect hebben vanwege de ondermaatse ingrediënt kwaliteit. Doe daarom altijd onderzoek naar het merk en kies alleen voor baardolie, baardshampoo en andere middelen waarvan je zeker bent dat de kwaliteit betrouwbaar is. Zoek je suggesties? Bekijk dan eens onze producten die wij zelf dagelijks gebruiken voor onze eigen baarden.
  1. Krabben. Het klinkt simpel, maar door aan je jeukende baard te krabben irriteer je de huid. Hierdoor zal je baard alleen maar meer gaan jeuken.

Wanneer stopt een baard met jeuken?

De meeste jeuk bij groeiende baarden ontstaat dus simpelweg door de haargroei zelf. Dit vindt vooral plaats in de eerste weken wanneer het haar door de huid komt. Wanneer dit stopt hangt af van de baarddrager, sommige mannen groeien een volle baard in 1 week, terwijl anderen meerdere maanden mee bezig zijn. Gemiddeld gezien is de jeuk het ergste na 1-2 weken, waarna het langzaam minder zal worden. Een baard stopt met jeuken zodra al het baardhaar goed en wel door de huid is.

Baard jeukt oplossing

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen om langdurige jeuk te voorkomen, en directe verlichting te geven van jeuk:

Oplossing 1: Grondig wassen

Zoals gezegd, krabben maakt de jeuk alleen maar erger. Wil je snel van jouw baardjeuk af, dan is het grondig wassen van jouw beginnende baard de oplossing. Maak gebruik van bijvoorbeeld onze 2 in 1 shampoo om jouw baard schoon te maken, te verfrissen en bovenal: de jeuk te laten verdwijnen

Oplossing 2: Verzorg je baard, ook na het wassen

Een verzorgde baard is een gezonde baard. Daarom zijn kwalitatieve verzorgingsproducten essentieel voor jouw gezichtshaar. Wij raden een routine aan van baardolie en baardbalsem. De baardcreme verzorgd de haarzakjes en huid onder de baard, terwijl de baardolie jouw baard zelf zacht, beschermd en egaal houdt.

Oplossing 3: Gebruik een houten baardkam

Douchen en baardverzorgingsproducten werken wonderen, maar je kan niet op ieder moment van de dag een hele routine uitvoeren. Heb jij midden op de dag last van baardjeuk, en zoek je direct een verzachtende baard jeukt oplossing? Gebruik dan een houten baardkam!

Let wel op, je kamt de haren van je baard een paar keer in dezelfde richting. Hierdoor gaan de haartje één kant op staan en prikken niet meer in de huid. Wat je niet wil doen je de huid krabben met de kam, want dit leidt uiteindelijk tot alleen maar meer jeuk gezien je de huid aantast.