Zo kies je een baardstijl die bij je past

Zo kies je een baardstijl die bij je past

Ramtin
Zo-kies-je-een-baardstijl-die-bij-je-past

Niet iedere baard is gelijk. Net als kapsels komen baarden in heel veel verschillende baardstijlen. Veel mannen vinden het dan ook lastig om een baardstyle te vinden die echt bij hen past. Logisch, want een specifieke look cultiveren kost veel tijd, moeite en aandacht.

Sta jij helemaal aan het begin van jouw baard-avontuur? Dan hebben wij van Rough and Done een vragenlijst gemaakt die jou helpt te bepalen welke baardstijl bij jou past en misschien nog wel belangrijker: welke juist niet bij jou past.

Heb je na dit artikel een goed idee welke baardstijlen geschikt zijn voor jou, bekijk dan ook onze andere artikelen over baardstijlen, trimmen en verzorgen. Als echte mannen met baarden weten wij precies wat ervoor nodig is om een volle, mooie en bovenal gezonde baard te groeien. Maar iedere reis heeft een begin, dus doe snel onze baard-vragenlijst:

Vraag 1: Hoeveel baard kan je groeien?

Heb jij nog nooit een volle baard gegroeid? Dan is het allereerst belangrijk om vast te stellen hoeveel baard je daadwerkelijk kan groeien. Heel veel mannen groeien namelijk geen egaal volle baard. Vooral rond de wangen, bij de mondhoeken en onder de lip kunnen zogenaamde patches zonder haar ontstaan.

Vrees niet, in veel gevallen komen groeien deze patches na verloop van tijd alsnog dicht. Daarnaast is het goed mogelijk dat deze plekken misschien nu niet groeien, maar later in je leven juist wel! Het mannelijk lichaam en zijn hormonen veranderen ook na de pubertijd constant, iets wat ook invloed heeft op jouw baardgroei.

Om te beginnen raden we je aan om 1-2 weken je baard uit te groeien. Je kan dit bijhouden door bijvoorbeeld iedere dag een selfie te maken van zowel de zijkanten als de voorkant van je groeiende baard. Op die manier krijg je een goed idee van wat wel en wat niet mogelijk gaat zijn.

Vraag 2: Welke baardlengte past bij jou?

Zoals gezegd: er zijn heel veel verschillende baardstijlen. Zodra je weet op welke plekken er haar groeit is de volgende stap om jezelf af te vragen welke baardlengte bij jou past. Dit betekent simpelweg dat je na moet gaan hoe lang je jouw baard wilt hebben.

Sommige mannen willen een korte, bijna gemillimeterd, baard, terwijl anderen het 5 tot 10 cm lang willen hebben. Om hier meer inzicht in te krijgen moet je letten op de volgende zaken:

  • De vorm van jouw kin. Zodra een baard groeit kan het meer of juist minder nadruk op jouw kin en onderkaak leggen.

Een korte baard, een strak getrimde baard of zelfs een ringbaard kunnen heel veel nadruk leggen op de vorm van jouw kin.

Dit terwijl een volle, iets wat langere, baard juist minder nadruk legt op het onderste gedeelte van jouw gezicht omdat de contour minder zichtbaar is door de baard zelf.

  • Jouw haarlijn en kapsel. Jouw kapsel en jouw haarlijn (de rand waar jouw voorhoofd overgaat in haar) hebben invloed op de algehele look van jouw baard. Probeer hier rekening mee te houden bij het kiezen van een stijl, maar sluit niet al te veel uit. Zowel een baard als een kapsel zijn later nog aan te passen.

Ook zonder haar kan je prima een baard kiezen. Sterker nog, je het veel meer keuze. Baardstijlen kaal hoofd komen in alle vormen en maten, leef je uit!

  • De vorm van jouw gezicht. Mannen met een langwerpig hoofd zullen minder snel voor een langere baard kiezen. Dit rekt het gezicht uit waardoor er nog meer nadruk op de vorm van het hoofd wordt gelegd. Ditzelfde geldt voor mannen met bijvoorbeeld een breed of rond hoofd. Deze kiezen juist wel voor een langere baard om de gezichtsvorm in balans te brengen.

Vraag 3: Welke baard past (niet) jouw levensstijl?

Werk, familie, partners en hobbies. Er zijn heel veel factoren die meespelen bij het kiezen van een baardstijl. Ben je een actieve sporter of zweet je snel? Dan zal je merken dat je het een stuk sneller warm krijgt met een volle baard. Logisch, je draagt een gigantisch goed isolerende laag op je gezicht waardoor warmte slecht kan ontsnappen.

Daarnaast gelden er bij veel banen regels over wat wel en niet toegestaan is betreffend jouw uiterlijk. Net zoals je niet zomaar in een korte broek op kantoor mag komen is het vaak ook niet gewenst dat je met een 10+cm baard op kantoor komt. Tegenwoordig merken we echter dat veel bedrijven hier een stuk losser in zijn geworden en dat de meeste baardstijlen getolereerd worden.

Vraag 4: Durf je te experimenteren?

Misschien wel de belangrijkste vraag van allemaal: durf je te experimenteren met jouw baarstyle? Er zijn waarschijnlijk verschillende stijlen die jou mooi lijken, maar waarvan je niet zeker weet of ze je staan. Niets houdt je tegen om het eens uit te proberen! Je kan het op ieder moment weer bijtrimmen en het groeit binnen een paar weken weer terug, In het allerergste geval scheer je jouw baard eraf en begin je met opnieuw groeien. Dit lijkt misschien extreem, maar uit ervaring weten we dat het eigenlijk allemaal wel meevalt.