3 fouten die je baard beschadigen

3 fouten die je baard beschadigen

Ramtin
Rough-and-Done-3-fouten-die-je-baard-beschadigen

Een baard laten groeien doe je niet in een paar weekjes. Om een mooie, volle baard te kweken is het belangrijk om je baard tijd, aandacht en de nodige baardverzorging te gunnen. We zien echter regelmatig dat mannen in de fout gaan en iets doen waardoor ze hun baard beschadigen.

Onder het motto: “Een gewaarschuwd man telt voor twee” delen we de drie meest gemaakte fouten die je baard beschadigen.

#1 Overdadige baardverzorging

Huh?

Dit artikel begon met de opmerking dat baardverzorging noodzakelijk is. Sterker nog, in het eerdere stappenplan draait het allemaal om baardverzorging, zoals het gebruik van hydraterende baardolie en het regelmatig trimmen van je baard! Hoezo is “overdadige haarverzorging” dan de eerstgenoemde fout die je baard beschadigd?

Simpel: de fout zit hem hier in het “overdadige”. Soms doe je dingen door vooral niets te doen (in het Taoisme zijn ze hier heel goed in. Wu Wei noemen ze dat; handelen door niet te handelen).

Baardbalsem en baardolie maken je baard gezonder en voller. Af en toe je baard wassen met speciale baardshampoo is een must. Soms moet je je baard echter rust gunnen.

Te veel shampoo gebruiken kan je baardharen beschadigen omdat het de natuurlijke olielaag aantast. Dit laagje beschermt en voedt je baardharen. Een korte baard wordt al snel wat vettig, maar een vollere en langere baard heeft meer van die natuurlijke olie nodig. Het duurt dus langer om dit beschermingslaagje na het wassen weer op te bouwen. Was niet te vaak, geef deze natuurlijke stoffen de tijd om hun werk te doen.

#2 Verkeerde baardverzorging

Voor een gezonde baard moet je een soort routine ontwikkelen die je baard precies geeft wat het nodig heeft.

Die balans vinden gaat met vallen en opstaan. Ons advies: begin met het volgende regime voor baardverzorging en experimenteer een beetje met kleine afwijkingen. Ontdek wat het beste werkt voor jou:

  • Was je baard 2 á 3 keer per week
  • Geef je baard na elke wasbeurt minstens één rustdag (ook als je dagelijks doucht)
  • Kam je baard een paar keer per dag met een speciale kam. Zo verwijder je onreinheden en help je de natuurlijke oliën sneller over je haren te verdelen.
  • Gun je baard elke dag wat baardolie.
  • Gebruik baardbalsem om je baard mooi voor de dag te laten komen
  • Was je baard alleen met speciale baardshampoo.

#3 Het filosofenbaardje

Als je eenmaal een leuk baardje hebt laten groeien is de verleiding wel heel erg groot om er af en toe eens langs te wrijven. En ja, dat voelt best lekker, die baard langs je handen. En het oogt ook best intellectueel als je af en toe nadenkend aan je baard plukt. Kinderen vinden je baard fascinerend en de dames vinden het wel sexy…(nice!)

Je baard wordt alleen niet blij van die constante aanraking. Al dat geaai, gepluk en gekroel beschadigt je baardharen en heeft zelfs een negatief effect op de gezichtshuid.

Omdat je ook nog eens bepaalde plekken vaker aanraakt dan andere krijgt je baard een erg ongelijk uiterlijk. Op sommige plekken is hij vol en krachtig, terwijl andere zones beschadigd of zelfs helemaal kaal zijn. Dat ziet er toch niet uit?

Natuurlijk, met een goede baardwax geef je jouw baard wat extra bescherming tegen dit soort beschadigingen. Masseer de wax (zachtjes) in je baard en hij kan wat meer hebben. Het nadeel is alleen dat je baard er nóg mooier uitziet. De verleiding je baard aan te raken wordt daardoor alleen maar groter. Voorkom een teveel aan aanraking.

Baardverzorging draait om balans

Mocht het nog niet duidelijk zijn: bij baardverzorging draait het allemaal om balans. Je moet niet alleen weten hoe je je baard moet verzorgen, je moet ook weten wanneer je jouw baard even met rust moet laten.

Moge je baard lang en vol groeien!